Véget ér az Atkins diét uralma

Túl szépnek tűnt, hogy igaz legyen, szalonna és tojás minden nap, amikor csak kívánja és még súlyt is veszít. Európaiak milliói próbálták ki az Atkins Diétát, és számos történetet jegyeztek fel drámai súlyvesztésről, ám a tápanyagegyensúlyt érintő kételyek, valamint szegényes hosszútávra vonatkozó hatékonysága az Atkins uralom végét jelentheti.

Szembeszállva minden hivatalos, egészséges étrendre vonatkozó ajánlással, az Atkins Diéta a zsírok, mint vaj illetve a korlátlan hús, hal, tojás, illetve tejtermék fogyasztására esküszik. Másrészről a szénhidrátok, mind az édesek (cukrok) mind a sósak (keményítők) fogyasztása szigorúan tiltott. Az étrend a zöldségeket és főleg a gyümölcsöket csupán limitált mennyiségben engedi, utóbbiak közül is csak a meghatározott keményítő- illetve cukortartalmúakat. De bármennyire is képtelennek tűnik, az emberek veszítettek súlyukból- akkor hogyan is működik ez?

Elsőként víz- nem pedig zsírvesztés történik

Először, mivel kevés szénhidrátot kap az étrendből, a szervezet a glikogénként ismert szénhidrátraktáraiból kezd táplálkozni. A glikogén vízhez van kötve a szervezetben, így amint a glikogén felhasználódik, a víz távozik a szervezetből. Ez azt jelenti, hogy az alacsony szénhidráttartalmú diéta során tapasztalt kezdeti drámai súlyvesztés nem a zsír-, hanem a víz vesztéséből adódik.

Étvágy elnyomva

Amint a glikogénraktárak egyszer kiürülnek, a szervezet a zsírokat, valamint izmokat kezdi használni energiaszerzés céljából. Amikor a zsír szénhidrát jelenléte nélkül használódik fel, a test ketontestnek nevezett anyagokat termel, melyek normál esetben a vizelettel távoznak. Ha a ketonszint túlságosan magas, a ketontestek felhalmozódhatnak a vérben, illetve érezhetővé válhatnak a leheletben- körömlakkhoz hasonló szagúak. Ez a ketózus állapot hányingerhez illetve fáradékonysághoz vezethet, ám az emberek hajlamosak ebbe belenyugodni, mivel az alacsony szénhidráttartalmú diéta velejárójaként azonosítják. A ketonok az étvágy elfojtásához vezethetnek, ahogy a magas fehérjetartalmú étrend is, ezzel csökkentve a spontán ételbevitelt. Így bár az emberek annyit ehetnének, amennyit csak szeretnének, tulajdonképpen kevesebb kalóriát fogyasztanak el, mivel nem érzik éhesnek magukat .

Nehéz függővé válni

Az Atkins Diéta nincs egy hullámhosszon az egészséges étrendi ajánlásokkal és csupán az alacsony szénhidráttartalmú ételeket engedélyezi. Bár a választék hiánya a fő ok, amiért az emberek kevesebbet esznek, ez a fő oka a diéta feladásának is. Megunják az engedélyezett ételeket, így egyre nehezebb, hogy az idő előrehaladtával a diéta függőjévé váljanak. Nemrég mutatták ki, hogy bár az Atkins típusú diétát követő emberek sokkal gyorsabban adják le súlyukat a diéta első 6 hónapjában az általános, alacsony zsírtartalmú, kalóriakontrolált diétákhoz képest, 12 hónap elteltével nincs különbség a két csoport sikerértéke között. Úgy tűnik, hogy számos különböző típusú diéta vezet hasonló mértékű, hosszú távú súlyvesztéshez, melyek sikerének elsődleges meghatározója az eredményesség .

Az egészségtelen választás

Több ok létezik arra, hogy az Atkins Diéta egy egészségtelen választás. Kezdésnek, az Atkins Diéta általában magas zsírtartalmú, különösképp telített zsírokban gazdag, továbbá még mindig nem ismert, hogy milyen hosszú távú veszéllyel bírhat a szív egészségét illetően. Ezen felül a diéta, nagyon magas fehérjetartalma révén erőteljesebb működésre, valamint nagyobb mennyiségű fehérje veszteség eltávolítására készteti a vesét. Táplálkozástanilag is kiegyensúlyozatlan- a gabonák, gyümölcsök, valamint zöldségek mellőzése a növényi eredetű vitaminok, ásványi anyagok és rostok, továbbá olyan anyagok, mint a flavonoidok, karotinoidok és egyéb antioxidánsok hiányát eredményezi a diétában. Többet, nem pedig kevesebbet kellene fogyasztanunk ezekből az ételekből, melyek védelmet nyújtanak olyan betegségekkel szemben, mint a szívbetegség vagy a rák.

Tömeges továbbhaladás

Bár elsőre vonzónak tűnik, egy idő után unalmassá válik az Atkins diéta, valamint hosszú távon nem vezet nagyobb súlyvesztéshez, mint más diéták. Számos tudományos vizsgálat már tanulmányozza, vagy legalább tervezi ennek a kiegyensúlyozatlan diétának a hosszú távú hatásait, de széleskörű népszerűsége időközben fogyatkozik. A lakosság odébbáll, Az Atkins Diétáról szóló könyvek, illetve termékek eladása fogyatkozik. Mi lesz vajon a következő diétajelenség?

FOOD TODAY 04/2005

http://www.eufic.org/article/hu/etrendfuggo-betegsegek/Sziverrendszeri/artid/Nehany-taplalkozasi-mitosz-eloszlatasa/

1

2

Hozzászólás itt nem engedélyezett.