Tippek az egészség megőrzéséért

Tévhit: Bizonyos élelmiszerek egészségtelenek, mások egészségesek.
Tény: Nincs egészségtelen élelmiszer, csak rosszul összeállított étrend.

Tévhit: A zöldségek és a gyümölcsök egészséges élelmiszerek, míg például a zsiradékok egészségtelenek.
Tény:
A zöldségek és a gyümölcsök a helyesen összeállított étrendben nagyobb, a zsiradékok pedig kisebb mennyiségben fordulnak elő.

Tévhit: A növényi olajok energiatartalma alacsonyabb, mint az állati eredetű zsiradékoké.
Tény:
100 g napraforgó-, tökmag- vagy szójaolaj energiatartalma megegyezik 100 g sertészsír energiatartalmával. A növényi zsiradékok zsírsav-összetétele lényegesen előnyösebb.

Tévhit: A margarin egészségesebb, mint a vaj, mert nem állati zsiradék.
Tény:
A vaj valóban állati eredetű, de fogyasztását nem tekintjük kevésbé előnyösnek. Elsősorban a csökkentett energiatartalmú vaj, illetve a vajkrémek fogyasztása javasolt.

Tévhit: A  vaj egészségesebb, mint a margarin, mert a margarinban transz-zsírsavak vannak.
Tény:
A korábban előállított margarinokban a transz-zsírsavak mennyisége elérhette az 5 százalékot. A korszerű eljárásokkal azonban az arányt sikerült minimalizálni, így gyakorlatilag transz-zsírsavmentesek.

Tévhit: Minden „barna” kenyér rosttartalma nagy.
Tény:
Nem minden sötétebb színű kenyér, péksütemény készül teljes őrlésű lisztből, lehetséges, hogy malátával színezett.

Tévhit: A cukros üdítőitalok és a csokoládé fogyasztása mérgezi a szervezetet.
Tény:
A rosszul összeállított étrend és a mozgáshiány több kárt okoz. Két dl szénsavas üdítőital energiatartalma alig 100 kcal, ami a napi energiafelvétel kb. 5 százaléka.

Tévhit: Ha nem fogyasztunk szénhidrátot, akkor egészségesen táplálkozunk.
Tény: A cukor csak egy a sokfajta szénhidrát közül. Az összetett szénhidrátok kihagyása az étrendből hiba! A cukor nem méreg, nincs szükség teljes száműzésére a korszerű étrendből.

Tévhit: A diabetikus csokoládé, nápolyi és más édesség energiaszegény.
Tény:
A diabetikus édességek energiatartalmuk közel azonos a hagyományos termékekével, csak speciális összetételűek. Gyakran zsírtartalmuk is nagy.

Tévhit: Minden mesterséges édesítőszer energiamentes, ezek nem hizlalnak.
Tény:
Az édesítőszerek többségére (pl. szacharin, aszpartam) ez igaz, azonban a cukoralkoholok (szorbit és xilit) tartalmaznak energiát.

Tévhit: Egyes mesterséges édesítőszerek egészségtelenek, még rákot is okozhatnak.
Tény:
Állatkísérletek eredményei alapján már többféle édesítőszerről állítottak hasonlót, de ezeket az eredményeket a humán táplálkozásra mindeddig nem sikerült igazolni.

Tévhit: A light termékek energiaszegények vagy energiamentesek.
Tény:
Üdítőitalok esetében ez általában igaz. Light-nak neveznek egyes zsírszegény termékeket (pl. joghurtok), melyek energiatartalma számottevően nem kisebb, viszont túlfogyasztásra csábíthatnak.

Tévhit: Az E-számokban dús élelmiszereket – különösen a 4-nél több ilyet tartalmazókat – kerülni kell. Az E-számok rákot okoznak.
Tény:
Nem előnyös a túlfeldolgozott élelmiszerek gyakori fogyasztása, de igényeljük a választékot.  Az E-számok között különbség van. Valóban akadnak kellemetlen tüneteket provokáló tartósítószerek, ízfokozók is, de hiba általánosan beszélnünk minden E-számról.

Tévhit: Kizárólag bioélelmiszerek fogyasztása mellett élhetünk egészségesen.
Tény:
A biotermék nemcsak az egészségünket szolgálja, hanem a természetes környezetre nézve is hasznos. Biotermék ugyanis az a növényi vagy állati eredetű élelmiszer, amely ún. „ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból” származik. A „bio” jelzés nem a termék összetételét hivatott minősíteni.

Tévhit: A cukor nem jó, mert hizlal és rontja a fogakat.
Tény:
Bármely élelmiszernek vagy élelmiszer-összetevőnek kedvezőtlen a hatása, ha túlzott mennyiségben fogyasztják. A cukor és a fogkárosodás közötti kapcsolat problémáját az étkezés utáni fogmosás oldja meg.

Tévhit: A csapvíz legalább olyan egészséges, mint az ásványvíz.
Tény:
Az egyes ásványvizek összetétele eltérő; összes sótartalmának ismerete fontos. Ha a szervezetre nézve kedvező hatású anyagokból tartalmaz többet, akkor fogyasztása előnyösebb lehet az ivóvízhez képest. Előnyös, ha többféle ásványvizet és csapvizet is fogyasztunk.

Tévhit: Manapság már csak génmódosított élelmiszert találhatunk a boltokban, melyek az egészségre károsak.
Tény:
2004 májusa óta fel kell tüntetni az élelmiszeren, ha abba genetikailag módosított (GM) összetevő került. A Greenpeace (2004) szerint a mai napig nem készültek olyan független, részletes vizsgálatok, melyek a GM élelmiszerek biztonságát megállapították volna.

Tévhit: Az élelmiszerallergia egyre gyakoribb.
Tény:
Új élelmiszerek bevezetése (pl. kivi, papaya) vagy új allergének kifejlesztése következtében némely allergiatípusok gyakrabban jelentkeznek. A felnőtt lakosság csak 2%-nál jelentkezik valódi élelmiszerallergia.

Tévhit: Önállóan a köret, illetve a feltét kevésbé hizlal, mint együtt.
Tény:
Külön vagy együtt: mindegy, az elfogyasztott energiamennyiség számít.

Hozzászólás itt nem engedélyezett.