A tüdőszűrésről

A Tüdőszűrő Állomás Óbudán a Laktanya u. 4. szám alatt található.
Hétfőn és szerdán 13-tól 19 óráig, kedden, csütörtökön és pénteken reggel 7-től 13 óráig tart nyitva.

A tüdőszűrés múltja: az 1950-es években a népbetegségnek számító tüdőgümőkór felszámolásának igénye miatt hozták létre a tüdőszűrő hálózatot. A Tbc megelőzést és korai felkutatást szolgáló BCG oltás és tüdőszűrés,valamint a gyógyítást szolgáló szanatóriumok és tüdőgondozó intézetek munkájának eredménye lett, hogy 1950 óta a tbc-s megbetegedések száma olyan mértékben csökkent, hogy ma már Magyarországon a tbc-s átfertőzöttség a fejlett országokéval egyezik meg.

A tüdőszűrés jelene: a tbc-s fenyegetettség mai napig nem múlt el: a határok megnyitásával,a migráció növekedésével az egyes országokban fennálló magas tbc-fertőzöttség , a rossz szocialis körülmények, alkoholizmus veszélyt jelent. A tüdőszűrés alkalmával nemcsak az esetleges tbc-re derül fény. A tüdő daganatos betegségeinek időben való felfedezése a legnagyobb kihívás napjainkban. A kezdődő tüdőrák tünetmentes vagy nagyon szegényes tüneteket okoz. A daganatos betegség időbeni felfedezése és műtéte a beteg gyógyulásához vezethet. Egyéb szív-tüdő-rendellenességek is kiemelésre kerülnek a tüdőszűrés alkalmával.

A tüdőszűrés jövője: a tbc-s megbetegedések számának ilyen méretű csökkenése miatt a teljes lakosság átszűrésére nincs szükség. Az ún. rizikócsoportok (40 év feletti emberek, dohányzók) szűrésére kell áttérni és cél a daganatos betegségek időben való felfedezése. Ehhez a modern digitális technikán alapuló röntgen gépparkra van szükség,amivel a kicsi, centrálisan elhelyezkedő,nehezen észrevehető daganatos elváltozásokat is fel lehet fedezni.
A tüdőszűrés folyamata: a tüdőszűrés alkalmával mellkas röntgen felvétel készül. Nem kellemetlen a vizsgálat és kevés időt vesz igénybe. Kettős leolvasással – azaz egymástól függetlenül két orvos nézi át a röntgen felvételeket – történik a filmek értékelése . Az egyértelműen kóros, a betegségre gyanús és a ritkán előforduló technikailag hibás felvételek eseteit idézéssel kérjük vissza a tüdőgondozóba további kivizsgálásra.
Jelenlegi rendelkezések: a tbc-s megbetegedések nagymérvű csökkenése miatt az évenkénti egy alkalommal történő, kötelező és ingyenes tüdőszűrést a 40 év feletti korcsoportra korlátozták. Azokon a területeken, ahol a friss tbc-s megbetegedések az átlagosnál magasabbak, a tisztifőorvos rendeli el a 30 év feletti lakosság kötelező és ingyenes szűrését. Budapest és így Óbuda – és Békásmegyer is- ez utóbbi csoportba tartozik. Akkor is térítésmentes a tüdőszűrés , ha tbc-s fertőzés gyanúja vagy lehetősége áll fenn. A nem kerületi 30 év feletti emberek szűrését akkor tudjuk térítésmentesen elvégezni, ha az illető hitelt érdemlően bizonyítja, hogy tartósan tartózkodik a kerületben:pl: itt tanul, munkát végez.

A 30 év alattiaknál és a nem kerületi lakosoknál a tüdőszűrés díja 800 Ft.

Hozzászólás itt nem engedélyezett.