Emlékfal pingpongütőkből

Ugye, nem felejtették még el dr. Faragó Sándort, az óbudai gyermekorvost, aki a csellengő, veszélyeztetett fiatalokat akarta megmenteni a drogtól, alkoholtól, bűnözéstől az aktív sportolás, az asztalitenisz útján? Rá emlékeztek a 2009. október 17-i pinpongversennyel a Szent Margit Rendelőintézetben, ahol ebből az alkalomból szűrő- és sportnapot rendeztek.

A 2009-2010-es évben Óbudán, a Szent Margit Rendelőintézet szervezésében rendkívüli rendezvénysorozat indult Óbudai Egészségolimpia elnevezéssel. Ennek célja, hogy az óbudai lakosság egészségesebb, tartalmasabb életet éljen. Az eseménysorozaton az egészséges táplálkozásra, az egészség megőrzésére (szűrések), a káros szenvedélyek elleni harcra és az aktív, mozgásban gazdag életre készítik fel a kerületi polgárokat a kiemelkedő jelentőségű rendezvényekkel.

Az 1930-as években már elindult egy mozgalom, hogy Olimpiát rendezzenek Óbudán. Ez sajnos akkor nem jöhetett létre, de most megvalósul az Óbudai Egészségolimpia. A III. kerület számos közéleti személyisége, így Udvaros Dorottya és neves olimpikonok is örömmel lettek az eseménysorozat arcai.

A Szent Margit Rendelőintézetben tartották október 17-én a Dr. Faragó Sándor emlékversenyt. Bús Balázs polgármester emléktáblát avatott a Pingpongdoki tiszteletére. Az eseményen részt vettek a városrészben élő közéleti személyiségek, köztük Udvaros Dorottya Kossuth-díjas színművésznő.

Dr. Faragó Sándor gyermekorvos a csellengő, veszélyeztetett gyerekeket, kamaszokat akarta megmenteni a drogtól, alkoholtól, bűnözéstől, az aktív sportolás (pingpong) útján. A kilencvenes években még kollégái is őrültnek tartották, amikor saját pingpongasztalát vitte be a rendelőintézetbe, zsíros kenyeret kent és várta a gyerekeket.

Számítása azonban bejött, az Éjféli Sportbajnokság klubhálózattá vált. Több tucat helyszínen ezrével sportoltak, sportolnak ma is a srácok. Ez a családpótló, szórakoztató, életmódformáló szociális sport- és játékklub alternatívát kínál, hogy ne kábítószerrel és az alkohollal ismerkedjenek a fiatalok, hanem közösségbe járva, a sportban mérjék össze erejüket.

Forrás: Mezei Péter Óbuda újság

Hozzászólás itt nem engedélyezett.