Gyermekkori elhízás

A XXI. század egyik szomorú paradoxonja, hogy míg a Föld népességének 1/3 része az éhséggel küzd, a másik 1/3-ának a túltáplálással és következményeivel kell szembenéznie. Ma a kövérség és szövődményei a világ egyik legnagyobb egészségügyi kihívását jelentik.
A gyermekkori elhízás nemcsak mértékében, de számában is növekvő tendenciát mutat és hazánkban is egyre komolyabb népegészségügyi problémát jelent.  Az állapot gyakorisága az életkor előrehaladtával emelkedik. Jelenleg hazánkban a 6 éves korúakban az elhízás gyakorisága 6% körül van, míg 14-18 éves korra 15-18%-ra nő! Ez az adat felnőttkorban további emelkedést mutat. Jogos tehát az a következtésünk, hogy az elhízás megelőzésében az első, hatékony lépéseket gyermek- és ifjú korban kell megtennünk. Így várható ugyanis, hogy elkerüljük mindazon betegségeket, melyek felnőttkorban a megbetegedési és a halálozási statisztikák élén állnak (cukorbetegség, szív- és érrendszeri, mozgásszervi, bizonyos rosszindulatú daganatos betegségek) és az elhízással kapcsolatosak.
Ugyanakkor – elsősorban a nagyvárosokban – egyre több olyan gyermekkel találkozunk, akiket úgy jellemezhetünk, hogy előnytelen testalkatúak. Ez annyit jelent, hogy „látványra” nem tűnnek elhízottnak. Mégis, ha speciális műszerrel meghatározzuk a különböző testösszetevők, így a zsírszövet arányát, kiderül, hogy vékony csontozatuk, gyenge, satnya izomzatuk mellett a zsírszövet mennyisége kórosan magas, ami legalább olyan veszélyes, mintha elhízottak lennének.

Az elhízás oka az esetek döntő többségében (95 %) a kalória egyensúly pozitív irányú eltolódása. Azaz, a kalória bevitele hónapokon-éveken keresztül nagyobb mint a napi kalória igény. Ez a helyzet sajnos könnyen létrejöhet, ha az életvitelre a mozgáshiány és a helytelen táplálkozási szokások a jellemzők. Energetikai megfontolások alapján jól érthető, hogy amennyiben a táplálékkal bevitt energia mennyisége meghaladja az elsősorban a mozgásra és az alapvető élettevékenységekre felhasznált energia mennyiségét, a felesleget a szervezet jól raktározható zsír formájában halmozza fel. Így megnő a zsírszövet mennyisége, azaz kialakul elhízás. Az exogén kövérség alapvetően tehát két ponton nyugszik: a táplálkozási és a mozgási szokásainkon. Kiemelendő, hogy a család étkezési- és mozgásszokásai, mint minták, döntően meghatározzák a gyermek hasonló szokásait, ily módon ezek a tényezők is „öröklődnek”.
Napjainkban az elhízás kialakulása szempontjából mind a mozgási, mind a táplálkozási szokásaink kedvezőtlenül alakulnak. Gyermekeinknek egyre nagyobb ismeretanyagot kell elsajátítaniuk, így nő az iskolában és az otthon eltöltött mozgásszegény időszak. Ehhez társul, hogy a szabadidejük jelentős részét a képernyő előtt ülve töltik el (számítógép, videó, TV, videojátékok). Előnytelen az iskolai testnevelési órák száma, a tömegsport visszaszorult, az élsport preferálása napjaink jelensége. Mindezek pedig a gyermekek mozgási szokásainak szempontjából károsak.
Kedvezőtlen a családok valamint a közétkeztetés „dietetikai” gyakorlata. A fehérje és növényi rostban dús étrend (száraz húsok, főzelékek, gyümölcs) helyett a zsírban gazdag ételek, és a fölösleges, extra szénhidrátok (csokoládé, cukor, chipsek, üdítők) bevitele általános. Az optimális kalória bevitelnek alkalmazkodnia kellene a gyermek életkorához, fizikai-szellemi aktivitásához. A túlzott zsír és szénhidrát bevitel azonban ennél lényegesen több energia felvételét jelenti.
A kövér gyermekekben már elinduló anyagcsere változások következménye, hogy – döntően a felnőtt korban – növekszik a cukorbetegek, az érelmeszesedésben, a magas vérnyomás betegségben szenvedők, a mozgásszervi betegek és bizonyos daganatok (emlő, vastagbál) száma. Az itt említett betegségek a halál-okok mintegy 50%-át teszik ki.

A most induló Egészségolimpia  lehe­tőséget teremt arra, hogy a meghirdetett szűrőprogramokon a gyermekek is részt vegyenek. Ekkor kiderülhet az elhízottság, vagy az előnytelen testalkat, ugyanakkor valamennyien részt vehetnek egy olyan, több évig tartó folyamatban, melynek célja a jó testösszetétel, a javuló fizikai aktivitás megszerzése. Az említett felnőttkori megbetegedések megelőzésének pedig mindez egy hatékony, olcsó és szórakoztató formája.

Hozzászólás itt nem engedélyezett.