Mozgás mint a fenntartható, egészséges életmód

1. Hordjon magával lépésszámlálót!
Egy új kutatás eredménye szerint azok, akik lépésszámlálót hordanak magukkal, naponta átlagosan 1,5 kilométerrel többet gyalogolnak, így könnyebben fogynak és csökken a vérnyomásuk is. A cél mindenki számára napi 30 perc élénk séta és napi tízezer lépés megtétele.

2. Ne felejtkezzen el a súlyemelésről!
Túl sokan hanyagolják el ez erősítő edzéseket, különösen a nők közül, pedig nekik lenne erre igazán szükségük ahhoz, hogy elkerüljék a korral járó izom- és csonttömeg csökkenést. Javaslat: legalább húszpercnyi erősítés, hetente két-három alkalommal.

3. Ne szedjen túl sok vitamint!
Nagy divat a vitamintabletták szedése, pedig kevés bizonyíték van arra, hogy ez hasznos lenne. Ezért mindenkinek azt javasolják, hogy a szükséges vitaminmennyiséget lehetőleg élelmiszereken keresztül vegye magához.
Az állapotos, illetve gyermeket tervező nőknek gondoskodniuk kell arról, hogy elég folsavhoz jussanak. A nők napi szükséglete minimum ezer milligramm kálcium (a menopauza után napi 1200 milligramm), emellett mindenkinek szednie kell napi 800 egységnyi D vitamint minden nap.

4. Hetente legalább kétszer egyen halat!
Egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy a sötét színű halak – lazac, tonhal, makréla és hering – olaja egészséges: jó a szívnek és az agynak, és csökkenti még a rákbetegség kialakulásának veszélyét is.

5. Kérjen tanácsot az orvosától, mielőtt aszpirint kezd szedni!
Mielőtt valaki azért kezdene aszpirint szedni, hogy megakadályozza a szívbetegség kialakulását, okvetlenül kérjen tanácsot az orvosától, ne tételezze fel magától, hogy ez a módszer a számára is jó. A legújabb klinikai kísérletekből ugyanis az derült ki, hogy a 65 évnél fiatalabb, egészséges nők szívét nem védi meg az aszpirin.
A gyógyszer rendszeres szedése elsősorban a 65 évnél idősebb nőknek, illetve azoknak ajánlott, akik szív- és érrendszeri betegségekkel, illetve cukorbetegségben szenvednek. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy az aszpirin tartós szedése súlyos mellékhatásokkal járhat, például vérzést okozhat a bélrendszerben.

6. Igyon elég vizet
Mindegy, merre jár az ember, ha úgy érzi, kezd szomjas lenni, azonnal kerítsen vizet! A vízfogyasztás létfontosságú az egészség szempontjából.

7. Aludjon napi nyolc órát!
Egy sor vizsgálat bizonyítja, hogy az embernek valóban napi nyolcórai éjszakai alvásra van szüksége. Ennek sok haszna van: a megfelelő mennyiségű alvástól jobban érezzük magunkat, csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések veszélyét, javítja a memóriát és csökkenti annak a veszélyét, hogy autóbalesetet szenved az ember.

8. Cukorból és koffeinből a lehető legkevesebbet fogyassza!
A cukor és a koffein a két “legális gyilkos”. Bármilyen hihetetlen, a cukorfogyasztás visszafogása növeli a szervezet energiáját azáltal, hogy minimálisra csökkenti a cukorszint ingadozását, amelyet az édességek okoznak.
A koffeinre minden ember másképpen reagál, de a legtöbben valószínűleg enélkül is túl vagyunk pörögve – fölösleges ezt még mesterségesen is fokozni.

9. Ne zárkózzon el az akupunktúrától és a masszázstól!
Mind a kettő valós segítséget nyújt krónikus problémák, például hátfájás és neuropátia esetén. Többet érhet a fájdalmak csökkentésében egy jó masszőr, mint a fájdalomcsillapítók állandó szedése.

10. Szokjon le a dohányzásról!
A dohányzásban nincs semmi jó. Ha azonban nem képes leszokni, legalább csökkentse az elszívott cigaretta mennyiségét és kérjen szakembertől segítséget. A nikotintapasz és az akupunktúra is hasznos lehet.

11. Ne a diétával foglalkozzon, hanem az evéssel!
Ha az ember éhes, hajlamos arra, hogy túlegye magát, különösen esténként. Ezért kell eleget enni napközben, lehetőleg négyóránként. A délutáni étkezés inkább “második ebéd”, mint nassolás legyen, így energikusak maradhatunk, és nem leszünk annyira éhesek este.

12. Úgy ossza be az ételt, mint a pénzét!
A következőképpen számolhatja ki, mennyi kalóriát fogyaszthat egy nap: szorozza meg az ideális testtömeg-indexet tízzel és adjon hozzá még 600 kalóriát, ha mérsékelten, illetve 700-at, ha nagyon aktív életet él. Ezt ossza el az egész napra!

13. Minden étkezésre háromféle ételt egyen!

14. Ne feledje: az evés nem oldja meg az érzelmi problémákat!
Sokan azért esznek, amikor rossz a kedvük, hogy jobban érezzék magukat. Ez rövidtávon tényleg használ, hiszen bizonyos ételek ideiglenesen javíthatják a hangulatot. Hosszútávon azonban a problémák maradnak – és Ön is többet nyom néhány kilóval.

15. Italban se vegyen magához túl sok kalóriát!
Könnyen lecsúszik az italokkal is jó néhány kalória, anélkül, hogy észrevennénk: a Starbucksnál kapható eggnogg tejeskávéban annyi kalória van, mint egy Big Macben! Egyet-egyet “terápiás” céllal megengedhetünk magunknak, de ebben az esetben úgy számoljunk, hogy egy teljes fogást elfogyasztottunk.

Hozzászólás itt nem engedélyezett.