A dohányzás következményei

Az 1950-es évek előtt az emberek keveset tudtak még a dohányzás káros hatásairól, a dohányipar virágzott. Az ’50-es években kezdtek megjelenni az első újságcikkek a káros hatásokról, főleg a tüdőrákkal kapcsolatban. A későbbi évtizedekben az Amerikai Egyesült Államokban egyre több per indult a dohánycégek ellen, melyeket kezdetben a cégek nyertek meg, de a 80-as 90-es évekre egyre több tudományos kutatás bizonyította, hogy a dohányfüst anyagai súlyosan egészségkárosító hatásúak.
A füst, ahogyan bejut a tüdőbe, útközben mindenhol növeli a rák kialakulásának valószínűségét, így a szájüregi daganatok, gégerák, hörgőrák kialakulásának kockázata dohányosokban jelentősen nő.
A légúti csillószőrök bénításával a tüdő öntisztulása romlik, gyakoribbak és súlyosabbak a légúti gyulladások. Az asztmásokban a dohányfüst fulladásos rohamot okozhat, a krónikus hörghurut- tüdőtágulat (jelenleg használatos, az angol rövidítésből vett nevén COPD) betegség kialakulásában pedig igen jelentős tényező: a dohányosok kb. 20-25 %-ban alakul ki a kórkép több évtizedes dohányzás után, de betegek 80%-a dohányos.
A dohányzás káros hatása az ereken is megnyilvánul: a dohányfüst alkotórészei a tüdőből a vérkeringésbe jutnak, és hatásukra az ereken fokozódik az érelmeszesedés. A sérülékennyé vált érfalakon mészszerű anyag rakódik le, a vérrögképződésre való hajlam is megnő, így az ér átmérője jelentősen csökkenhet. Az érszakasz elzáródása az ellátási területen súlyos oxigénhiányhoz vezethet. Ilyen mechanizmus áll a szívinfarktus, az agyvérzés, embólia, a végtagok üszkösödésének hátterében, nem meglepő, hogy a szívinfarktus, stroke, illetve a végtagi erek súlyos arterioszklerózisa dohányosokban jóval gyakrabban fordul elő. Külön problémát jelent, ha egy dohányosnál más hajlamosító tényező is fennáll, például cukorbetegség, vagy fogamzásgátló tabletta szedése, mert a kockázatok nem egyszerűen összeadódnak, hanem felerősítik egymás hatását.
A gyomor-bélrendszeren a nikotin növeli a gyomorsav kiválasztását, serkenti a belek mozgását – főleg alkohollal és kávéval együtt fogyasztva fekély kialakulásához vezethet.
A nemi szervekre sincs jó hatással a dohányfüst. Férfiakban a nikotin direkt érösszehúzó hatása miatt gátolhatja a merevedést, másrészt az érelmeszesedés érszűkítő hatása miatt impotencia alakulhat ki. A spermiumok száma dohányosokban csökken, és a spermiumok közt nő a kóros – rendellenes alakú, méretű és genetikailag károsodott – spermium. Nők esetében is hatással van a nemi szervek működésére, a csökkent vérellátás miatt, valamint a csillószőrök bénítása miatt. Dohányos nők közt a meddőség, méhenkívüli terhesség aránya magasabb.
Külön kiemelendő a magzatra gyakorolt hatás. Nő a korai vetélés gyakorisága, a megmaradt magzatoknál pedig későbbiekben, a méhlepény ereinek károsodása, valamint a dohányfüst magas szénmonoxid tartalma következtében alacsonyabb születési testsúly várható, magasabb a születés körüli halálozás aránya, gyakoribb a koraszülés, és a dohányos anyák gyermekei az átlagnál kevésbé intelligensek.
A dohányzás káros hatásait napjainkra a cigarettagyártók is kénytelenek elismerni, törvény kötelezi őket – 1999 óta Magyarországon is –, hogy a cigarettásdobozokon feliratok formájában ezekre a káros hatásokra figyemeztessék a vásárlókat. A dobozok egyik oldalán a „Dohányzás halált okozhat !” vagy „A dohányzás súlyosan károsítja az Ön és a környezetében élők egészségét” figyelmeztetést kell elhelyezni, a másik főoldalon, pedig 14 egyéb lehetőségből választhatnak – ezek többsége a dohányzás kontkrétabban részletezett káros hatásaira (pl. a dohányzás öregíti a bőrt) figyelmeztet.
Vajon miért nem tudunk más kárából tanulni? Könnyebb azt gondolni, ez csak valaki mással fordulhat elő? A Marlboro reklámokon szereplő cowboyok közül többen tüdőrákban haltak meg… A 2004 körül felmerült EU-s ötlet, hogy a cigarettásdobozokra feliratok helyett, mellett fotók hívják fel a figyelmet, végül nem valósult meg, talán túl sokkolónak találták a fotótervezeteket…
A lehetséges 14 felirat közül három a dohányzás megelôzésére illetve a leszokás lehetőségeire hívja fel a figyelmet. Azt hiszem, ezekkel lehet a legritkábban találkozni, én legalábbis a törvényben megadott 10. ponttal („Kérjen segítséget a leszokáshoz, kérdezze meg háziorvosát, gyógyszerészét!”) feliratot még nem láttam.

Hozzászólás itt nem engedélyezett.