Utazási tippek

Az egészséges táplálkozás mindig azonos, akár otthon van, akár úton, de a megfelelő élelmiszert megtalálni egy másfajta környezetben, sokkal nehezebb. Azonban ha követ néhány egyszerű tippet, azok segítenek Önnek, hogy csúcsformában legyen:

  1. Egyen változatosan! A változatos étkezés elősegíti a kiegyensúlyozott tápanyagfogyasztást. Ha mértéket tart az adagnagyságokban, könnyebb lesz azt enni, amit szeret, anélkül, hogy bármit is korlátoznia kellene.
  2. Részesítse előnyben az egészséges választékot! Csökkentse a zsírbevitelét, különösen a telített zsírokét, ahogyan a cukorét, a nátriumét és az alkoholtartalmú italokét is. Egyen sok gyümölcsöt és zöldséget, hogy elérje a naponta ajánlott ötszöri mennyiséget, és gabonaféléket is (magas rosttartalmú élelmiszereket). Kövesse az élelmiszerhigiéniai előírásokat, bárhova is megy, különösen a magas kockázatú helyeken, Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában (Főzd meg – hámozd meg – vagy hagyd ott!).
  3. Ne hagyja ki a reggelit! A reggeli több mint egy csésze kávé vagy egy pohár narancslé. A reggeli étkezés annyi energiát ad, amennyire szüksége van és lecsökkenti a nap közbeni éhségérzetet, ami segít elkerülnie a túlevést .
  4. Ne hagyjon ki étkezéseket és este próbáljon meg keveset enni! Próbáljon meg 4-5 óránál többet nem éhezni. Ha nem eszik étkezési időben, ez megakadályozhatja abban, hogy egészségesen tudjon választani és a túlevést is okoz. Az állandó energiaszint segíti Önt, hogy éber maradjon. Emellett, ha éhezik napközben, és nehezen emészthető vagy nagy mennyiségű étkezéssel fejezi be a napot éjjel, ez befolyásolja az emésztést és zavarja az alvást. Tartsa magát a normális étkezési ritmusához, amennyire csak lehetséges .
  5. Tipp a jet-lag esetére: Azért, hogy a jet-lag, amely felborítja a természetes ritmusát, minél kevésbé hasson Önre, próbálja meg kikapcsolni az óráját a repülés kezdetekor, és igazítsa az étkezéseit a célállomása időzónájához. Aludjon a repülőgépen, ha éjszaka, és maradjon ébren a repülés alatt, ha nappal van a célállomásán.
  6. Próbáljon meg egészséges és könnyen emészthető ételt enni az utazás előtt. Válasszon salátát, friss gyümölcsöt, zöldségalapú leveseket és sült csirkét.
  7. A repülés könnyen dehidrációt okozhat, ezért igyon elegendő vizet és alacsony energiatartalmú folyadékot (óránként egy pohár a repülőút alatt megelőzi a kiszáradást és a jet-lag-et).
  8. Mérsékelten igyon kávét és koffeintartalmú italokat és ne étkezés helyett fogyassza ezeket. A kávé enyhe élénkítőszer és a magas koffeinfogyasztás hozzájárul a kiszáradáshoz és megzavarhatja az alvását.
  9. Próbáljon fizikailag aktívnak lenni! A mérsékelt fizikai aktivitás jót tesz a szívnek és a keringési rendszernek, ahogyan az általános egészségnek és a közérzetnek is. Használja a lépcsőt lift helyett, gyalogoljon, vagy próbálja ki a fitness központot. Repülés alatt a mozgás (a hát, a kezek, a lábak mozgatása, sétálás) fokozza a keringést és a mély vénás trombózis, valamint a jet-lag megelőzésében segít. FOOD TODAY 10/2008

Hozzászólás itt nem engedélyezett.