Dietetika, táplálkozás

Mit is jelent a dietetika, diéta? Mi a különbség?

Valójában a dietetika táplálkozás-tudomány, de magában foglalja az ember érzelmi, szellemi állapotát is. Foglalkozik a helyes táplálkozással (várandós anya, csecsemő, kisgyermek, serdülő, felnőtt, idős, sportoló) ill. különféle betegségek gyógyulását segítő diétás kiegészítésével. A diéta görögül szabályozott életmódot, szabályozott élelmezést, táplálkozást, gyógyélelmezést jelent.
Lapozzunk vissza a dietetika történelmében, tekintsük át röviden. Már Hippokratész szerint is egyénre szabottan kell megállapítani a táplálék mennyiségét és minőségét. Aszklepiádész római orvos a mozgás, a levegő, a fény, a tengeri utazás, a dietetika jelentősségét hangsúlyozza. Galenosz a betegségek megelőzésének és az életerő fokozásának eszközét a dietétikában látta. A X. században jelent meg a híres Regimen sanitatis Salernitatum című verses egészségtan és diétás tanácsok. A XVI. században nyomtatták Európában az első „Füves Könyveket”. Pápai Páriz Ferenc a Pax Corporiusban egészségnevelési könyvében kiemeli a mértékletességet. Mátyus István orvos, Erdélyben adta ki művét a dietetikáról, az egészséges életmód summázatáról. Rácz Sámuel, a pesti egyetem első magyarul oktató professzora, a korabeli orvostudományt dietetikára, sebészetre és gyógyszerészetre osztotta fel. Nagyanyáink idejében is jelentős szerepe volt az élelemnek, teáknak, növényi eredetű főzeteknek a betegségek gyógyításában. Hazánkban a korszerű diétás kezelés elindítója Prof. Dr. Soós Aladár 1922-ben megindította a diétásnéne-képzést, amelyhez hasonló csak Amerikában volt ismeretes, az orvosi munkában segítséget nyújtó diétás szakember. Az 1975-től főiskolai szintû képzést 2009-tôl ki lehet egészíteni mester szinttel ill. tudományos fokozattal.
A dietetikus olyan élelmezési és táplálkozási szakember, akinek a feladata a betegélelmezésen túl a diétás tanácsadás a gyógyítás különböző területein, valamint a megelőzés, vagyis a korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése.

Hogyan kapcsolódik az olimpia, a táplálkozás és a dietetika?

Bizonyított tény, hogy a sportolóknál is a meg­felelő sportteljesítményt a genetikai adottságokon, az edzettségen, a pszichés állapoton kívül, az elfogyasztott ételek, italok összetétele, minősége, mennyisége és az étkezések időzí­tése is befolyásolja. Ez a civil életmódra is igaz.
Mindenki tehet azért, hogy jobban érezze magát a bőrében. A technika és az ovostudomány fejlődésével az orvoslás szakágakra darabolódott, ugyanakkor a legújabb kori kutatási eredmények is igazolják, hogy az ember sokkal több, mint szervek összessége.

Fontos tehát, hogy az embert egészként szemléljük és úgy a megelőzésben, mint a gyógyításban komplex az életmódra ható módszereket alkalmazzunk.
A létfenntartás szerves része a táplálkozás. Az ideális testsúly elérése és megtartása és az elegendő fizikai aktivitás csökkenti a szív érrendszeri és a daganatos betegségek kialakulásának rizikóját. Jó tudni, hogy túlsúly és elhízás esetén 10%-os fogyással, 10-20 Hgmm-el alacsonyabb vérnyomás, 10%-al kisebb koleszterin szint, ill. a vércukorszint csökkenése is elérhető. Ugyanakkor a jelentôs soványság és a hiányállapotok is növelik a kóros állapotok megjelenésének esélyét (pl. csontritkulás, vérszegénység, immunfunkciók romlása, fáradékonyság).
A hosszú évek alatt kialakult szokások, az életkörülmények diktálta sémák olyan erôs keretekbe szorítják az embert, amin nehéz változtatni.
Az Óbudai Egészségolimpia segít a helyes életmód kialakításában.

Érdemes megpróbálni, soha nem késő!
Az Olimpiára jelentkezôk többek között tápláltsági állapot rizikószűrésen is átesnek. Mit jelent ez? Minden résztvevőnek megmérik a testsúlyát, testmagasságát, haskörfogatát és feltesznek néhány kérdést, ami a táplálkozási szokásaira, súlyvesztésre, hízásra, ill. az esetleg alkalmazott diétára vonatkozik.
Minden számot gondosan rögzítenek az Óbudai Egészségolimpia személyre szóló kis füzetében. Az itt elért adatok, mint kiinduló pont szerepelnek majd a versenyben, és ezekhez képest kell minél inkább megközelíteni az ideális értékeket, az Egészségolimpia ideje alatt.
Ha gondja, kérdése van a diétával, étkezéssel kapcsolatban, jelentkezzen be az „egészséges tanácsadásokra” sze­­mélyre szabott konzultációra.

Mi történik a dietetikus személyes tanácsadáskor?

A dietetikus táplálkozási anamnézist vesz fel, amiben mér, számol pl. (BMI, ideális testsúly, zsír% stb.). Rákérdez betegségekre, étkezési, ételkészítési, vásárlási, életmódbeli szokásokra. A megjelent versenyzővel közösen áttekintenek egy átlagos napot az étkezések szempontjából. Az összegyűjtött információ alapján az egészségesek számára a betegségek megelőzését szolgáló elméleten túl, gyakorlati javaslatokat, hasznos tippeket is ad. A már meglévő betegség diétáját úgy alakítja, hogy figyelembe veszi a felmért tényeket, egyéni szokásokat, lehetőségeket, ízlést, életformát és az esetleges társbetegségeket. Segítséget nyújt a panaszok elkerülése mellett a lehetséges hiányállapotok megelőzésében is.
Lehetőség van személyes, egyedi kérdések feltevésére is.

Hozzászólás itt nem engedélyezett.