Ivanics Ilona

– „Sok jó példa kell” – mondja Ivancsics Ilona, Kabos Gyula Díjas és József Attila Gyűrűs színművésznő, aki sok filmszerepe és színházi szerepe mellett a Szomszédok című teleregény főszereplőjeként lett országszerte ismert és népszerű – mikor arról kérdezem, mi a véleménye a dohányzásról, a leszokás esélyéről, arról, hogyan lehet megakadályozni a mai fiatalok dohányzását.

„A tiltás önmagában keveset segít. A gyerekek nagynak akarják érezni magukat, szinte mindenki ki akarja próbálni a cigarettát, ki is próbálja. De ha egy gyerek értelmes dolgot is tud csinálni, amivel ki tudja váltani a pótcselekvést, például sportol, abba fogja hagyni a dohányzást.” – fogalmazza meg optimista véleményét.

A művésznő fiatal korában maga is dohányzott. Igazán függő sose volt, amolyan „kocadohányosként” jellemzi akkori önmagát. Cigarettát ritkán vásárolt magának – ha mégis megtörtént, nagyon hamar elszívta az egész dobozt – inkább feszültség levezetésként, társasában szívott több-kevesebb rendszerességgel cigarettát.
Később, mikor meg tudta fogalmazni, hogy baj, probléma esetén könnyű a cigarettához nyúlni, de megoldás nem a cigaretta – neki kell ezeket megoldani –, el tudta hagyni a dohányzást.

Ma már a cigarettafüst szagát is nehezen viseli el. Megesett, hogy a színpadon, a szerephez tartozó cigaretta elszívása is először krákogást, rekedtséget okozott.

A művésznő nagyon hasznosnak tartja, hogy ma már a nemdohányzókat védő törvény az élet sok területén biztosít füstmentes levegőt. Bízik benne, hogy hamarosan nálunk is elérik, hogy a vendéglőkben sem szabad dohányozni. Példaként Olaszországot hozta fel, ahol eleinte elképzelhetetlen tartották, hogy a presszókból kitiltsák a dohányzást, de később hamar hozzászoktak.

A dohányzásról alkotott véleményét néhány éve személyes, meghatározó élmények tették még határozottabbá. 18 éves – a gimnáziumi évek alatt dohányzó – fiánál légmell alakult ki, mely miatt kórházi kezelésre volt szükség, komoly műtétre is sor került. Az kórházban a sebészeti és intenzív osztályon sok tüdőbeteget láttak- súlyos állapotúakat is, tüdőrákkal küszködőket, fulladás miatt kezelteket, akik egészségét a dohányzás tette tönkre. Ezek a tapasztalatok sokkolóak voltak- a művésznő fia elhagyta a cigarettát, sőt hatására a baráti köre is nemdohányzóvá vált.

Ivancsics Ilona nemcsak a dohányzás terén él tudatos egészségvédő életet. Fontosnak tartja az egészséges táplálkozást és a rendszeres testmozgást is. Szentendrei háza kertjében sok gyümölcsöt és zöldséget maga termeszt vegyszermentesen, biotermékeket igyekszik vásárolni is. A biogazdálkodás népszerűsítése céljából más hírességekkel (pl. Halász Judittal, Tahi-Tóth Lászlóval ) együtt „ökonagykövetként” is működik.

„Sok jó példa” – erre tényleg szükség van, és Ivancsics Ilona ilyen példa számunkra.

Hozzászólás itt nem engedélyezett.