Egészségolimpiai szűrővizsgálatok

dr. Benedek Imre
belgyógyász-kardiológus-családorvos

Az egészségolimpia alapvető célja az egészséges életmódra nevelés. A program fel kívánja hívni a figyelmet  a népbetegségek rizikófaktoraira, tehát elsősorban nem betegségfelderítés a cél, hanem a betegséghez vezető rizikóállapotok kimutatása. A Program során olyan személyek  jelentkezését tartottuk fontosnak, akik  komoly egészségdeficittel  bírnak, illetve egy vagy több betegségrizikófaktorral rendelkeznek.

A szűrések helyszínei:

A teljeskörű szűréspalettára ott van lehetőség ahol, eredetileg is egészségügyi gyógyitó tevékenység zajlik, ilyenek  a szakrendelők, illetve  alapszűréseket (egyéb rendezvények helyszínein) tervezzük elvégezni (ilyen a vérnyomásmérés, testsúlymérés, vércukor illetve vérzsírszint mérés)

A WHO (Világ Egészségügyi Szervezet) többszörösen megerősített iránymutatásai szerint a fő népbetegségek mint a cukorbetegség,  magas vérnyomás, érelmeszesedés, daganatos betegségek  korai kimutatása járhat a legnagyobb haszonnal.

Az Egészségolimpia versenyszabályzata kimondja, a fő cél  hogy a versenyben résztvevők egészségi állapota (és egészségmegtartási esélye is) javuljon.

Nem daganatos népbetegségek felismerése:

Magas vérnyomás betegség:

A magas vérnyomás vezető megbetegedés az összes ország statisztikájában. Az európai lakosság több mint fele szenved magas vérnyomás betegségben.  Magyarországon  a felnőttek több mint a fele  magas vérnyomás okozta szív érrendszeri szövődmények miatt hal meg (szívinfarktus, agyvérzés). A több mint 3 millió embernek csak egy része kap megfelelő kezelést a diagnózis hiánya miatt. Sajnos sok tévhit él a magas vérnyomással kapcsolatban (például: fejfájást okoz mindig, vagy fülzúgást). Sajnos a napi gyakorlatban az egyik legtünetszegényebb betegséggel állunk szemben, ezért felderítése csak proaktívan, rendszeres méréssel lehetséges. Különösen a magas szív érrendszeri megbetegedési rizikóval rendelkező személyeknél (akik egyéb társbetegségben mint: cukorbetegség, magas vérzsírok, testsúlytöbblet szenvednek) célszerű a gyakoribb ellenőrzés (két hetente egy alkalommal, illetve minden orvosi vizit alkalmával).

A méréseket kalibrált vérnyomásmérőket javasolunk végezni a reggeli 6-9 órás időszakban, nyugalmi helyzetben.

Javasolt a vérnyomásról (amennyiben időnként a célvérnyomásnál magasabb tehát a 140/90 Hgmm-et meghaladja) naplót is vezetni és azt bemutatni a családorvosnak.

Szív-érrendszeri megbetegedésre hajlamosító rizikófaktorok:

Kardiovaszkuláris rizikók:

55 évnél idősebb életkor, (férfiak)

65 évnél idősebb életkor (nők)

Dohányzás

Teljes koleszterin > 6.1 mmol/l

LDL koleszterin > 4.0 mmol/l

HDL koleszterin férfiaknál < 1,0,  nőknél < 1,2 mmol/l

Közvetlen rokonoknál 50 éves életkor előtti cardiovascularis megbetegedés

Obesitas (tulsúly) – Body mass index 25 fölött (testsúly / testmagasság x testmagasság  méterben kifejezve)

fizikai inaktivitás (űlő munka)

A következő rizikófaktorok nem kerülnek vizsgálatra  az Egészségolimpia keretén belül:

Balkamra-hypertrophia (szív bal kamrai izomzatának megvastagodása) (EKG vagy echocardiogram)

Microalbuminuria (vizeletben fehérje) (20 – 300 mg/nap)

Atheroscleroticus plaque (érelmeszésedés okozta folt) radiológiai vagy ultrahangos

bizonyítéka (aorta, carotis,coronaria, arteria femoralis)

Hypertensiv retinopathia , szemfenéki eltérések

Diabetes (cukorbetegség)

Korábban diagnosztizált cerebrovascularis vagy renalis megbetegedés

Cukorbetegség szűrése

(szintén néma betegség nem jár csak erősen emelkedett vércukorzsint esetében tünetekkel) különösen olyan személyeknél kiemelten fontos akiknél első ágú rokonoknál már diagnosztizálták a betegséget. (normálértéke 5,6 mmol/l éhomi állapotban). Terhesség alatt a terheléses vércukorvizsgálat a rutin vérvételi tesztek része, de olyan személyeknél akiknek az éhomi vércukorétéke eléri a 6 mmol/l szintet ismételten, szintén javasolt.

A magas vérzsírszint

közismerten a kolszterinre vonatkozik (normál értéke 5,2/mmol/l éhomi állapotban), de sokkal több paramétert takar. A háziorvosi-családorvosi rutinban legalább még három fajta vérzsír vizsgálható. Ezek a HDL-koleszterin (high densitiy lipoprotein) és LDL (low density lipoprotein) koleszterin.  A HDL közismerten a jó koleszterin (értéke nőknél 1,1 mmol/l férfiaknál 1 mmol/l fölött normális), az LDL pedig a rossz koleszterin, amelyik 3,4 mmol/l fölött magas. Ehhez tartozik a trigliceridszint még  amelyik 1,7 mmol/l alatt normális. Természetesen a fenti értékek csak iránymutatóak, ugyanis azt, hogy kit kell kezelni, vagy kinek elég a diéta azt az orvos dönti el.

Dagantos betegségek szűrése  az Egészségolimpia keretein belül:

Mammográfia: Javasolt minden 45-65 év közötti nőnek kétévente.

(telefonos bejelentkezés szükséges)

Szájüregi szűrések: fogorvos kolléga végzi a kijelölt szűrőnapokon  megtekintéssel.

Amennyiben részt kiván venni az Egészségolimpián a fenti pontozásra kerülő vizsgálatokat elvégeztethei a háziorvosa segítéségével is.

Kérdéseiket  feltehetik a: benedek.imre (kukac) obudairendelok.hu e-mail címen.

Várjuk jelentkezésüket az Egészségolimpia szűrőrendezvényein!

Hozzászólás itt nem engedélyezett.