Sportolás

Miért érdemes sportolni?

„Összességében a kerületi lakosok kb. 18 %-a írja le rossznak egészségi állapotát…” – Tehát semmit se mozog.
Vajon mi hiányzik leginkább az életmódjukból? Elsősorban a mozgás! Akik legalább heti kétszer negyven perc közepesen intenzív folyamatos mozgást végeznek, azok legalábbis szinten tarthatják fizikai állapotukat.
Amennyiben a testsúlyunk 20%-kal meghaladja a normális felső határt, a különféle betegségek kialakulásának valószínűsége megnő, míg súlyos elhízás esetén a halálozás esélye kétszeresére nő a normál súlyú egyénekéhez képest. Ne szaladjunk ennyire messze, mert mindenki úgy gondolja, ez utóbbi rá nem vonatkozik! Egy normális közeli testsúllyal nem csak javul a közérzete, de csökkenthetők a stressz következményei, javul a koncentrációs készség az agyműködés javulása miatt, nő a munkavégző képesség, mert csökken a fáradékonyság, a gyorsuló anyag csere nemcsak a fiatalodás jele, de a méreg anyagok is hamarabb hagyják el a testet. Minden egyes forint amit a sportolásunkba fektetünk, 3-4-szeres pénzt spórol meg nekünk.
Álljon itt egy példa, hogy a probléma nem mai, az emberi gyengeség örök, és aki nem gondolkodik, gondoskodik magáról hosszú távon, az rövidtávon is nagyot veszíthet:

„Életünk első felében az egészségünket áldozzuk fel a
pénz megszerzéséért, a  második felében a pénzünket
áldozzuk fel az egészség visszaszerzéséért. És közben
megromlik az egészség és eliramlik az élet…

(Voltaire)

Hogyan tegyünk a mozgásért?

1. A legtöbben a legegyszerűbb dolgot akarjuk: le akarunk fogyni. Ez csak a mozgás megszeretésén keresztül érhetjük el tartósan. A mozgásnak, sportolásnak örömnek kell lenni és nem büntetésnek!
2. Fizikai terhelést, a kialvatlan szervezet nem szereti. Kapcsoljuk ki hamarabb a TV-t- legalább- mozgás előtti nap!
3. Tervezzük meg sportidőrendünket – legalább – egy hétre előre, mikor megyünk el sportolni, és ragaszkodjunk hozzá, ne tologassuk!
4. Válasszunk – ha még nem tettük meg – olyan mozgásformát sportot, ami lakhelyünknek, életformánknak, életkorunknak, fizikai állapotunknak , lehetőségeinknek, leginkább megfelel! (Séta, gyaloglás, futás, fittnesz terem, labdajátékok)
5. Ne akarjunk hirtelen eredményeket, ha már hagytuk a szervezetünket sok évig,  évtizedekig rossz irányba „fejlődni”! Türelemmel hagyjuk a testünknek a vissza útra is legalább annak a negyedét, amit elvesztegettünk, vagy legalább két évet,  az alkalmazkodásra.
6. Legalább egy évre tervezzünk, és képzeljük el az akkori magunkat az elért célokkal!
7. Vegyük észre az apró sikereket, és merjünk örülni neki! (Ritkán fogyunk 10 kilót, de sűrün ihatjuk kevesebb cukorral a kávét, kevesebb vajjal ehetjük a zsömlét, vagy kevesebb zsömlét ehetünk reggelire; és rossz időben is kimehetünk gyalogolni.)
8. Ne feledjük ez nem lehet kampány, ez egy életre kell, hogy szóljon!
9. Az időközben elért eredmények csak akkor maradnak meg, ha megmarad a motivációnk, a törekvésünk, örömünk, ennek fenntartásáért mindent el kell követni. Meg kell tervezni a jutalmazást!
10. Gyökeresen ne váltsunk minden területen életmódot – mindig egy új dolog beépítésére koncentráljunk hetente, de tudjuk azért mi használ a „célnak”, és mi nem!
11. Ne használjunk a liftet! Ha van annyi idő menjünk gyalog – legalább egy megállót!
12. Vegyünk lépésszámlálót, és pulzusmérő órát! Egyedüli tárgyilagos edzőtársunk lesz, bár nem hízeleg, de nem is hazudik.
13. Fokozatosan emeljük a terhelést! Ha ma tízszer annyit edzünk mint tegnap, mit emelnénk fél év múlva?
14. Vezessünk étkezési és edzés naplót! Tanulságos.

Hozzászólás itt nem engedélyezett.