Kelj fel és járj! – Botsport Óbudán is

Két bottal gyalogolni?

„Na ezek se normálisak! Mi van, a hó elmaradt? Lécek? Ember, nyár van, te meg itt síbotozol?”

Ilyen és ezekhez hasonló, sőt néha a nyomdafestéket nem tűrő megjegyzések is kísérték eleinte utunkat, amikor jó pár éve már, hogy rákaptunk a „bottaljárásra”, idegenszóval a (nordic) Pole Walking-ra. Maga az ötlet természetesen nem tőlünk származik, hanem Finnországból, ahol egy Marko Kantaneva nevű fiú – valamikori sífutó – a ’30-as évek óta már ismert mozgásformát véglegesítette. Kidolgozott egy képzési, oktatási rendszert is azért, hogy a sífutás nyári változatát, a (nordic) Pole Walkingot minél többen megismerhessék. Valamivel később egy sífutó botokat gyártó cég vette szárnyai alá a kezdeményezést és adta neki a nevet – Nordic Walking. Mára milliók, egyes adatok szerint legalább 10 millió ember kedvelt napi, heti rendszeres testmozgása a (nordic) Pole Walking. Mint annyi minden másban, ebben is különböző iskolák alakultak ki az elmúlt évek alatt, de a lényeg egyikben sem más, mint megszeretni, megszerettetni a mozgást, megismerni egymást, élvezni a természetet. Fejlődése és elterjedése során sokféle elnevezést kapott – legalább annyit, ahányféle iskolában és módszerrel tanítják- az új sport.

Botsport
A Botsport csapat közel 15 éves erdőjáró tapasztalattal a háta mögött 2006-óta Magyarországon Botsport néven mutatja be és tanítja a (nordic) Pole Walkingot.

Hogy miért Botsport?
Most képzeljük el, hogy azt mondjuk Cross Country Ski (sífutás), vagy azt Super Giant Downhill Ski (szuper-óriás műlesiklás), vagy azt Cross Running (terepfutás). Az egyik túrán döbbentünk rá, hogy a (nordic) Pole Walkingban szereplő hangzók szinte kimondhatatlanok – ha mondjuk a nagyinak szeretné a kisunokája elmesélni, mi is az, amit a hét végén csinált. A skandináv országokban Stavgang, a világ angol részén Pole Walking-nak is hívják, de sok más néven is fut ez a sport. Miért ne lehetne Botsport? Kirándulás, túra, egy új mozgásforma, játékokkal, társakkal kiváló hangulatban ez a Botsport, egy kicsit más mint a többi. Már csak azért is, mert tanárképző és tréneri múltunkból játékos bemelegítéseket, több közösségteremtő módszert is beleépítettünk az alapmozgás tanításába, az együtt töltött időbe. A Botsportban nincs semmi, de semmi misztikus, lemásolhatatlan vagy megcsinálhatatlan. Aki egyszer az életben saját erejéből már lépett kettőt, az meg tudja ezt is tanulni.

Technikai részletek:
Egy átlagos egészségi állapotú ember számára kb.: fél óra alatt a (nordic) Pole Walking – Botsport alaplépése elsajátítható. Felszerelésként a kocogáshoz való és az időjáráshoz illeszkedő ruházat elegendő. Akinek nincs saját botja annak az edzések helyszínén biztosítjuk azt.

Egészségügyi vonatkozások
9-től 99-éves korig tömény egészség! (megj.: 5-6 évesek is könnyen megtanulják)
Számos tanulmány bizonyítja, így a Cooper Intézet vizsgálata is, hogy a (nordic) Pole Walking előnyös hatású az egész szervezetre, annak működésére, de nem csak a mozgásszegény életmódot elszenvedőknél, hanem más sportágak atlétáinak edzésprogramjába illesztve, kiegészítő mozgásként is jelentős eredményeket mutat.

A normál gyaloglás méltánytalanul mellőzött az edzésprogramok sorában. A Fittness termekben önállóan szinte soha nem ajánlják a gyaloglást – talán túl egyszerű, túl kézenfekvő -, mint a keringést javító, a kiegyensúlyozott izommunkát igénylő kiváló edzésmódszert. Előnyös hatásait bizonyítja, hogy a rehabilitációs és rekreációs programok egyik kiemelt mozgásformája, sokszor orvosok által is javasoltan a séta, a gyaloglás. Majd mindenki tud járni legalább kétéves kora óta. Olyan természetes, hogy a gyaloglás “kéznél van”, bármikor a rendelkezésünkre áll, mégis kevesen élnek vele. Független tanulmányok bizonyítják, hogy egy átlagos napon alig 1,5 km-t teszünk meg saját lábunkon még akkor is, ha úgy érezzük, hogy egész nap csak rohantunk. Az egészségünk megőrzéséhez legalább 5, de inkább 8 km-re lenne szükség.

Igen kedvező változásokat tapasztalhatunk egészségi állapotunkban, ha a gyaloglást két bot használatával kombináljuk.

A (nordic) Pole Walking legfontosabb hatásai a szervezetünkre;
– 20, de akár 40%-kal is több kalóriát használ fel a normál gyaloglással összehasonlítva
– Test izmainak 90%-át igénybe veszi
– 20, de akár 46%-kal növeli az oxigénfelvételt a normál gyaloglással összevetve
– Akár 23%-kal képes csökkenteni az ízületi terhelést, evvel csökkentve azok fájdalmát
– Növeli az egyensúlyérzéket, evvel fejlesztve a járásstabilitást a két lábon járáshoz kapcsolt két bot használatával, az “öszkerékhajtással”
– Igen jól javítja a testtartást – különösen a gerincre gyakorolt kedvező hatásaival -, evvel csökkentve az ülőmunkát végzők izomrendszerében bekövetkezett káros elváltozásokat
– Jelentősen javítja az izomerőt és az izomerő állóképességet különösen a felsőtestben
– Előnyösen hat a nyak- és vállizmok ülőmunkából és rossz testtartásból eredő kötöttségére, csökkenti az esetleg kialakult fájdalmat
– Rendszeres gyakorlásával a (nordic) Pole Walking képes előnyösen javítani a hangulati állapotot, az elszigeteltségből adódó depressziós tüneteket
– A (nordic) Pole Walking egyenletes mozgásával előnyösen hat a keresztmotoros működésre, evvel javítva a mozgáskoordinációs készséget.
– A (nordic) Pole Walkingot gyakorlók a fenti előnyös hatások mellett nem számoltak be a vizsgálatokban kifáradásról, túlzó fizikai igénybevételről.

További részletek;
www.botsport.hu
www.polewalking.hu

Hozzászólás itt nem engedélyezett.