Közel 5 000 embert szűrtek meg a szakemberek a hétvégén

Szeptember 18-án és 19-én folytatódott a III. Kerületi Önkormányzat és a Szent Margit Rendelőintézet közös kezdeményezése, az Óbudai Egészségolimpia, ahol a hétvége alatt közel 5 000 embert, köztük több mint 3 000 diákot szűrtek meg a szakemberek. A leggyakoribb egészségügyi problémának az ortopédiai és a bőrgyógyászati rendellenességek, valamint a magas vérnyomás bizonyultak. A vizsgáltak több mint fele túlsúlyos.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és a Szent Margit Rendelőintézet közös, másfél éve zajló, az EGT-Norvég Finanszírozási Mechanizmus támogatásával megvalósuló rendezvénysorozata, az Óbudai Egészségolimpia szeptember 18-án és 19-én Diákolimpiával illetve Egészségolimpai Nappal folytatódott.

Szeptember 18-án a Diákolimpia keretein belül húsz III. kerületi iskolából 4 000 alsó és felső tagozatos diák és tanár vett részt az ingyenes egészségügyi szűréseken és fittségi felméréseken a Kalap utcai sportpályán. A fiatalokat többek között Katus Attila, a Salátabár és a Crystal zenekar szórakoztatta a nap folyamán.

Szeptember 19-én ismét minden fővárosi és környékbeli lakost várt a Flórián térre az Óbudai Egészségolimpia programsorozat. A Szent Margit Rendelőintézet munkatársai az egész napos rendezvény során közel 700 embert vizsgáltak meg az ingyenes egészségügyi szűréseken.

Az egészségügyi szakemberek által rögzített és összesített adatok alapján elmondható, hogy a leggyakoribb egészségügyi problémák között szerepelnek az ortopédiai és bőrgyógyászati rendellenességek, valamint a magas vérnyomás. A Rendelőintézet munkatársai a bőrgyógyászati szűréseken bőrdaganatot 4 főnél, egyéb bőrbetegséget 38 főnél diagnosztizáltak, a visszarendelt betegek aránya pedig 40 százalék. Koleszterin és vércukor szűrésen összesen 345 lakos vett részt: magas vércukor szintet a megvizsgált személyek alig több mint 2 százalékánál, míg magas koleszterin szintet 3 százalékuk esetében mértek a szakemberek. Magas vérnyomással a szűrésen résztvettek 24 százaléka rendelkezik. Az ortopédiai szűrésen vizsgáltak 88,5 százalékánál diagnosztizáltak a szakemberek komolyabb ortopédiai eltérést, míg gyengénlátást illetve zöldhályogot az olimpiai résztvevők 12 százalékánál észleltek.  A BMI, azaz testtömeg-index mérésen összesen 348 fő vett részt. Az Inbody 720 testösszetétel mérő segítségével a szakemberek megállapították, hogy a vizsgált nők 50 százaléka, a férfiak 53 százaléka túlsúlyos. Elhízás tekintetében a legveszélyeztetettebb a 60-70 év közötti női és az 50-55 év közötti férfi korosztály.

A vizsgálatok mellett szórakoztató programok (tánc- és küzdősport bemutatók, minigolf, felfújható mászófal, óriás sakk, tollas, röplabda, pingpong, rajzverseny, lengő teke, lufibohóc, arcfestő, gyerekfoglalkoztató) tették igazán családi eseménnyé a napot. A nap zárásaként a Csináljuk a Fesztivált című produkció vendégművészei ismert dalokkal szórakoztatták a hallgatóságot.

Az alábbiakban a diákok eredményeit tekinthetik meg:
Amennyiben a tartalom nem jelenik meg, kérjük kattintson ide.

GDE Hiba: Nem sikerült betölteni a kért profil.

Az alábbiakban a felnőttek eredményeit tekinthetik meg:
Amennyiben a tartalom nem jelenik meg, kérjük kattintson ide.

[pdf-ppt-viewer href=”https://obudaegeszseg.hu/wp-content/uploads/2010/09/felnott.pdf” width=”650″ height=”940″]

Hozzászólás itt nem engedélyezett.