Egy „nehéz eset”

43 éves, napi 30 szál cigarettát szívó, 176 cm magas, 102 kg-os enyhén őszülő férfi VI. emeleti otthonában olvasgatta az Óbuda című újságot, amikor megakadt a szeme az „Egészségolimpia” hírdetésén amelyben sportolásra és egészségügyi szűrővizsgálatokra szóló felhívások szerepeltek. Elég értetlenül bogozgatta a felhívást, mert nem értette, hogy mi köze a sportnak a szűrővizsgálatokhoz, a két dolgot pedig külön-külön nem kedvelte. Nem szeretett mozogni amióta elvesztette az állását. Korábban segédpincér volt egy kis külvárosi vendéglőben, ahol napi 10 órát lótott futott, majd a csőd után otthonűlő lett és elhízott. (egy év alatt 15 kilót). Viccesen azt mondogatta magáról, hógy ő a karosszékben űlő óriáscsecsemő. Akkor állt fel csak ha a konyhába akart menni, főleg szalmakrumpliért és sörért (az ugyanis olcsó volt, pénze pedig kevés). Nem járt orvoshoz, egy kicsit a gyermekkorában utoljára meglátogatott fogorvosra emlékeztette, aki mindig valami kellemetlent csinált. Felesége aki „ előadó” volt az önkormányzatnál mondogatta is, hogy „ Pista csinálj már valamit, még megbetegszel”. De Ő csak ült, ivott és evett, iskoláskorú lányaival nem törődött.

Egy szép őszi nap a lányokat hamarabb hazaengedték az iskolából, hogy tudjanak készűlni az „Egészségolimpia” rajz és tornaversenyére. Megtudták a gyerekek hogy a szűrésekre és sportrendezvényekre egész családdal be lehet nevezni, ezért nagy lelkesen győzködni kezdték szüleiket, hogy menjenek el velük. Anyjuk aki korábban nagyon szeretett táncolni és tornázni szívesen vette a gyerekek hívását, de apjuk nem akarta. „Minek menjek én oda?, „Nem röhögtetem magad a dagadtságom miatt!„ és hasonló megjegyzésekkel küldte el a gyerekeket. De a gyerekek rájuk jellemző kitartással nem tágítottak és nagy nehezen rábeszélték a résztvételre. Egy hét múlva egy szombati napon volt az első Egészségolimpiai rendezvény. A gyerekek nagyon izgatottak voltak a tornaversenyre nagyon sokat edzettek (Naponta 20 fekvőtámasz, felülés, helyben futás ). Apjuk elment a szűrésekre, ahol nagy unottan tette a megjegyzéseit az egész rendezvényre. Első meglepetés akkor érte , amikor a vércukorszintje 10 mmol/l lett. Azzal nyugtatta magát, hogy a reggeli kávé emelte meg ennyire. Az InBody készülékkel mért nagymennyiségű testzsíron nagyon nem csodálkozott, de a 170/100-as vérnyomás már egy kicsit megijesztette. Ezt még csak tetézte a 7mmol/l koleszterinszint. A szűrőnapon rendelő tüdőgyógyász szakorvos megállapította, hogy kezdődő dohányzás okozta tüdőbetegsége is van, úgyhogy a nap végére nagyon gondolkodóba esett. Eszébe jutott, hogy édesanyja is cukorbeteg volt és az orvosok a korai szívinfarktus okozta haláláért a magas vérnyomást és a diabetest tették felelőssé. Hallotta, hogy a dohányzás és a tulsúly, valamint a helytelen zsírban, kalóriában és sóban gazdag étkezés még plusz rizikó, de nem vette komolyan. Miért is kellene ettől megijedni , hiszen jól érzi magát.

Másnap aztán újra elgondolkodott. Lehet, hogy a gyakori éjszakai vizelési inger, nem a sok sörtől van, hanem a cukorbetegség tünete? Aggodalmát az elkövetkező hónapokban nagymennyiségű sörrel és további sültkrumplikkal nyomta el. Testsúlya 120 kg-ra nőtt, nem tudta felhúzni a nadrágját, lábai dagadni kezdtek és gyakran fulladt. Úgy itélte meg, hogy ezen a sör már nem segít, ezért elment az Egészségolimpia keretén belül szervezett egészségrendelések egyikére (úgy gondolta a panaszok és tünetek ellenére egészséges, csak valami kis „kisiklás” lehet a probléma. A rendelésen felvilágosították, hogy panaszai és tünetei magas vérnyomás, tulsúly és cukorbetegségre utalnak. Diétás tanácsokat kapott és edzéstervet, valamint javaslatot, hogy keresse fel háziorvosát. Ezt követően nagyon megijedt. Anyja korai halála járt napokon át az eszében. Egy jó hónapnyi rágódás után ráadta a fejét a család unszolására az életmód váltásra. Szerencsére munkát kapott mint pincér egy közeli vendéglátóhelyen, ahova gyalog el tudott járni. Munkájába a fulladás és a tulsúly nagyban akadályozta. A szűrésen kapott tanácsokat betartva diétát kezdett, elhagyta a nagy kalóriatartalamú sört és burgonyát,helyette sok káposztát és gyümölcsöt evett, a dohányzást csökkentette. Fél év múlva 8 kg-ot fogyott, és az ellenőrző vizsgálatokon vérnyomása 140/90 Hgmm-re a vércukorszintje 6,8 mmol/l –re a koleszterinszint 5,2 mmol/l mérséklődött, közérzete sokat javult. Jelenleg az Egészségolimia következő rendezvényére készűl, mindennapi 50 perces erőltetett sétával. A dohányzást nem sikerült elhagynia, ezért a Tüdőgondozó dohányzáselhagyással fogalakozó rendelésére jár.

Sok sikert kívánunk neki !

Reméljük sok követője akad.

az esetet lejegyezte,
dr. Benedek Imre belgyógyász-kardiológus

2010.01.22

Hozzászólás itt nem engedélyezett.