„A telefonos kisasszony”

39 éves kétgyermekes családanya jelentkezik férjével a háziorvosi rendelőben . Űlő munkát végez, telefonosként dolgozik egy vállalatnál . Testsúlya 84 kg, 164 cm magas, haskörfogat 112 cm. Fő panasza a lábdagadás és nagyfokú gyengeség. Férje szerint korábban nagyon sovány volt ( 56 kg) de a gyermekszülések után elhízott. Nem mondják, de szemmel láthatóan mindkettőjüket nagyban zavarja a páciens túlsúlya.
Alapos kikérdezés után kiderül, hogy a fiatalasszony szülei is túlsúlyosak, és nem érzik ezt különösebb problémának, lányuknál a „ kicsattanó” egészség jelének vélik az alkatot. A gyermekek 4 illetve 7 évesek, nagyon mozgékonyak, de anyjuk nem tud velük lépést tartani, ezért csak otthon játszik velük, mert az utcán fél, hogy elszaladnak és nem éri utol őket. Emelgetni csak nagyon ritkán emeli meg a kissebbet, mert nagyon fáj a dereka és a háta. Vérnyomásmérés során 150/95 Hgmm vérnyomás, laboratóriumi vizsgálat során 6,2 koleszterinszint és 6-os vércukor valamint 520 –as húgysavszint került mérésre. Diéta és testsúlycsökkentés volt a tanács, valamint javaslat hogy menjen el a kerületi Gondozó központban tartandó egészségügyi felvilágosító előadásra. Otthonában elhatározta, hogy megkezdi a diétát és többet is fog mozogni, de amikor a gyermekek étkeztetésére került a sor, bizony nem tudott ellenállni és 3-4 szelet jól megkent kenyeret elfogyasztott. A mozgás sem ment túlságosan, annyira fáradt volt.
A felvilágosító előadást tartó orvos elmagyarázta a reformkonyha fontosságát és az életvitel szerepét a túlsúly, magas vérnyomás és anyagcserezavarok létrejöttében. Az előadás végén hallotta , hogy indul az „ Egészségolimpia „ rendezvénysorozat, ahol az ember „ saját magával versenyzik „ az egészségesebb életvitel kialakításában. Otthonában interneten megnézte miről is van szó. Látta, hogy vérvétel tartozik a szűrő részéhez, vérnyomás és testsúlyelemzéssel, de a sportrendezvényektől félt. Ennek ellenére eltervezte, hogy elmegy az egyik Egészségolimpia napra. Előtte viszont megpróbált erőt venni magát a diétázásban. Meglepve vette észre, hogy egy hét alatt 5 kg-ot fogyott és közérzete is sokat javult. Ezen a gyors sikeren felbuzdulva további diétázott és valamivel többet is mozgott. (otthonába férje kisméretű 1 kg-os súlyzóival kezdett tornázni). A gyerekek is nagyon élvezték a közös tornákat, nagyokat nevettek, egymás csetlés botlásain. Eltelt újabb egy hónap de most már csak 1 kg-al lett kevesebb. Nagyon elszomorodott. Férje bíztatta hogy sebaj, örüljön hogy jobb a közérzete. Vérnyomása 140/90 HGmm körül alakult , de a ő nem érte be ennyivel.- Elment az Egészségolimpiára. Ott normális vércukor és vér4zsír értékek mellett, normális 130/80 HGmm vérnyomást mértek. „ Csak a testsúly „ maradt a probléma. Diétás tanácsadásban is részesült és tornagyakorlatokról is felvilágosítást kapott. Nagy megnyugvással látta, hogy sok túlsúlyos ember van jelen a rendezvénye. További három hónap alatt követte a megtanított utasításokat és 3 kg-ot ismét fogyott. Férje szerint sokkal jobban néz ki amióta tornázik és testsúlya is csökkent. Elhatározta, hogy új életvitelét tartóssá teszi. Reméljük sikerül, szurkolunk neki !

Lejegyezte

dr Benedek Imre belgyógyász, kardiológus, háziorvos

Hozzászólás itt nem engedélyezett.